Yrkanden
Last updated
Last updated
Alla beslut i Suffra hanteras genom yrkanden.
All överliggande dokumentation, t.ex. motioner och propositioner, mötessystemet men besluten kopplade till dem läggs in i suffra som yrkanden.
Ett yrkande representerar ett av ofta flera val där, om mötet röstar bifall, organisationen åtar sig att följa yrkandets linje. Yrkanden täcker allt från motionssvar till nomineringar för styrelsepostitioner.
Formatet på ett yrkande är traditionellt att yrkandetexten startar med ett "ATT:" och formateras därefter (t.ex: "ATT: anse motionen besvarad").
När du klickar på "yrkanden" under kommer du till Yrkandeöversikten.
Här finner du mötets yrkanden listade, grupperat per .
Längst upp på översikten finner du två flikar där du kan växla mellans mötets samtliga yrkanden och dina egna inlämnade yrkanden:
Under fliken "Samtliga Yrkanden" ser du mötets alla yrkanden:
Växlar du till fliken "Mina Yrkanden" så ser du endast de yrkanden som lämnats in av dig.
Vissa delar av informationen för ett yrkande syns flaggat direkt på yrkandet:
Alla yrkanden har en status: Till och med ett nytt yrkande som ännu inte är hanterat har status "Kommande", även om detta inte syns skyltat på yrkandet.
Ett yrkandes status syns som en banderoll i botten på yrkandet.
I båda flikarna kan du klicka på ett yrkande för att öppna det i en egen ruta.
Är du deltagare så kan du inte ångra ett tillbakadraget yrkande!
Därför får du en varningspop-up när du trycker på knappen, där du måste godkänna att dra tillbaka yrkandet.
Är funktionen aktiverat får alla yrkanden knappar där mötesdeltagare kan visa hur de personligen ställer sig till ett yrkande. Resultaten räknas automatiskt ihop och uppdateras löpande i yrkandet.
Funktionen låter mötet få en överblick var konsesus ligger runt ett yrkande.
Bifall-Avslagsyrkande-funktionen är inte tänkt att ersätta behandlingen av ett normalt yrkande utan för att låta deltagare visa sitt stöd inför omröstning. Det är därför inte låst av några rättigheter eller roller utan alla deltagare på mötet har tillgång till knapparna om aktiverade.
Knapparna kommer i två varianter:
Här samlar man in både vilka som är för och emot ett yrkande.
I ett möte där alla har rösträtt kan denna variant av funktionen även användas för att dra ner på identiska bifallsyrkanden genom att ett allmänt bifallsyrkande skickas in som deltagarna sedan får yrka bifall till.
Varianten "Stöd Yrkande" fungerar lite som "like"-funktionen i sociala medier där man helt enkelt bara visar sitt stöd till yrkandet.
Några organisationer har använt denna funktione för att, via antal stödjande, avgöra vilka ämnen de ska prioritera efter t.ex. ett åsiktstorg.
I det övre högra hörnet finner du i båda flikarna även en "Lämna Yrkande"-knapp, Se:.
Status signalerar resultatet från när ett yrkande hanterats av mötet. Den ändras t.ex. automatiskt till status "bifallen" om yrkandet röstas igenom i en .
Vid tillfällen då mötet ska hantera en stor mängd yrkanden finns möjligheten för presidiet att tilldela en till yrkanden. Yrkanden inom samma kategori grupperas tillsammans under varje .
Presidiet kan även för att på olika sätt markera upp yrkanden. Ett exempel är den automatiska taggen "Inkommet efter yrkandestopp" som kan aktiveras att tilldelas alla yrkanden som lämnats in efter en viss tidpunkt.
För en djupare genomgång av yrkandeinformationen se avsnittet:
Om det är ditt eget yrkande så ser du knappen i nedre hörnet på det fokuserade yrkandet. Trycker du på knappen och godkänner så markeras ditt yrkande som tillbakadraget i systemet. Denna status signalerar att yrkandet inte längre ska hanteras av mötet.
Har det ändå råkat bli fel så uppmärksamma presidiet via en eller med samma text.
Har du ser du även även knappen . Trycker du på editera-knappen så öppnas för yrkandet där du kan göra ändringar.
Några få organisationer använder sig av funktionen Bifall-Avslagsyrkanden som kan aktiveras i .